logo

Het Anatomische Theater in Museum Boerhaave in Leiden is opnieuw tot leven gewekt. Tinker imagineers heeft naar eigen zeggen ‘zes eeuwen wetenschap verbeeld in een zes minuten durend wetenschapsfilosofisch spektakel.’ Door de ogen van de nieuwsgierige wetenschapper volgt het publiek de ontwikkeling van de medische- en natuurwetenschap. Op vrijdag 4 juli opent het Anatomisch Theater voor publiek.

 

Geïnspireerd door de beroemde anatomiecolleges in de 17e eeuw, ontwikkelde Tinker in en om het theater een nieuwe introductie op het museum. Bezoekers nemen net als het publiek destijds plaats in de houten banken. Vervolgens komt het oude ‘Theatrum Anatomicum’ tot leven met behulp van moderne technieken. Bezoekers moeten zo de verwondering ervaren die wetenschappers van alle tijden heeft gedreven en nieuwgierig worden naar het verhaal rondom de collectie.

De audiovisuele voorstelling speelt zich rondom de bezoeker af. Projecties op het plafond en de wanden ondersteunen het verhaal. Beneden op de snijtafel ligt het lichaam dat door middel van videomapping verschillende gedaantes aanneemt. Skeletten van mens en dier op de rand van het theater integreren in een licht- en geluidsspel. FlexForm heeft tbv de projectie de pop gescand, projection mapping kan op die manier goed toegepast worden.

De buitenkant van het theater is een doorlopende vitrine met kleine thematische wereldjes. Via transparante touchscreens kunnen bezoekers het rariteitenkabinet activeren, waarna een collectiestuk onderdeel wordt van een digitale animatie.

De audiovisuele show, rariteitenkabinet en het theater zelf moeten zo gezamenlijk één integrale preview vormen op de rest van de museumcollectie.